Dwa rodzaje bakterii :streptococcus mutans i lactobacillus, które bytują w jamie ustnej są uznane za główne bakterie odpowiedzialne za rozwój próchnicy. Jeżeli środowisko jamy ustnej z jakiegoś powodu nie jest zbalansowane, bakterie te mogą się namnażać, najchętniej kolonizując te obszary jamy ustnej, które zawierają pozostałości cukru. Cukry występują głównie w żywności bogatej w węglowodany, stanowią idealną pożywkę dla namnażających się bakterii. Przy braku odpowiedniej higieny jamy ustnej na zębach tworzy się płytka nazębna (płytka bakteryjna). Jeżeli nie zostanie ona usunięta, będzie mineralizować i przekształci się w twardy kamień nazębny. Bakterie rozkładając cukry produkują kwasy, które uszkadzają strukturę szkliwa. Uszkodzone, zdemineralizowane szkliwo nie stanowi już bariery ochronnej, dochodzi do powstania ubytku. Najlepiej jest, gdy próchnica jest wykryta wcześnie, zanim dojdzie do postania poważniejszych następstw. Rozwój próchnicy, przedostanie się bakterii do znajdującej się głębiej zębiny może skutkować powstaniem bardziej skomplikowanych i kosztownych problemów.
Jak zapobiegać rozwojowi próchnicy?